Pierś z kurczaka w pomidorowo-śmietanowym sosie curry to świetna propozycja na smaczny i szybki obiad czy kolacje. Można go przygotować zarówno w wersji łagodnej jak i pikantnej. 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 300 gram ryżu jaśminowego lub basmati ( ja użyłam jaśminowego),
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3/4 opakowania przyprawy curry,
- sól, pieprz, ostra papryczka
- 250 ml śmietany 12%
- olej lub oliwa do smażenia,
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, obsypujemy przyprawą curry, mieszamy i odstawiamy na chwilę, w tym czasie przygotowując pozostałe składniki,
- cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
- gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy naszego kurczaka i dalej smażymy,
- w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu,
- gdy kurczak się usmaży dodajemy pomidory z puszki, dokładnie mieszamy i 3-4 gotujemy na mniejszym ogniu,
- do miski przelewamy śmietanę, następnie przekładamy do niej łyżką trochę kurczaka z pomidorami, mieszamy następnie przelewamy całość na patelnię do reszty kurczaka,
- wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy kilka min w celu lekkiego odparowania wody,
- po 4-5 minutach wyłączamy gaz, doprawiamy w razie potrzeby solą,pieprzem bądź ostrą papryką, kurczaka łączymy wraz z ryżem i podajemy :).
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia