Ciasto Gruszkowe marzenie

Ciasto gruszkowe marzenie to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu z puszystą masą serową, owocami i galaretką. Świetnie sprawdzi się zarówno zimą jak i latem. Łatwe w wykonaniu zaskoczy gości swoim smakiem :).

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki wody

Pozostałe składniki :

  • 1 kg sera śmietankowego w wiaderku
  • 300 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 puszka gruszek w syropie (możemy również użyć brzoskwiń)
  • 2 galaretki ( ja użyłam przeźroczystych)

Przygotowanie:

  • pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
  • galaretki rozpuszczamy w 2 i pół szklankach gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • gruszki kroimy na mniejsze kawałki
  • masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy cały czas miksując twaróg,
  • gotową masę wykładamy na wystudzony biszkopt i równo rozprowadzamy,
  • na masę serową układamy wcześniej pokrojone gruszki i wstawiamy na ok godzinę do lodówki aż masa bardziej stężeje,
  • na masę i gruszki wylewamy tężejącą galaretkę, ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.

Zdjęcia

2 Comments on “Ciasto Gruszkowe marzenie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *