Ciasto gruszkowe marzenie to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu z puszystą masą serową, owocami i galaretką. Świetnie sprawdzi się zarówno zimą jak i latem. Łatwe w wykonaniu zaskoczy gości swoim smakiem :).
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki wody
Pozostałe składniki :
- 1 kg sera śmietankowego w wiaderku
- 300 gram masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 puszka gruszek w syropie (możemy również użyć brzoskwiń)
- 2 galaretki ( ja użyłam przeźroczystych)
Przygotowanie:
- pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
- galaretki rozpuszczamy w 2 i pół szklankach gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- gruszki kroimy na mniejsze kawałki
- masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy cały czas miksując twaróg,
- gotową masę wykładamy na wystudzony biszkopt i równo rozprowadzamy,
- na masę serową układamy wcześniej pokrojone gruszki i wstawiamy na ok godzinę do lodówki aż masa bardziej stężeje,
- na masę i gruszki wylewamy tężejącą galaretkę, ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Zdjęcia
kiepski ten przepis,autorka nie umie gotowac
dziękuję za Pańską opinię 🙂
Jaki to ser śmietankowy? Chodzi o ser z wiaderka na sernik czy coś innego? Ciasto wygląda kusząco:)
tak, ser sernikowy z wiaderka 🙂