Pikantne saszetki z ciasta francuskiego

Pikantne saszetki z ciasta francuskiego idealnie sprawdzą się jako prosta i szybka w przygotowaniu imprezowa przystawka lub kolacja, którą można przygotować w różnych wariantach smakowych. Saszetki najlepiej komponują się z domowej roboty sosem czosnkowym :).

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego,
  • 2 ulubione parówki, ( u mnie berlinki chili)
  • pół mniejszej cebulki
  • garść kukurydzy z puszki
  • pół mniejszej czerwonej papryki
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • ok 150 gram sera żółtego
  • 1 jajko
  • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, bazylia, zioła prowansalskie, oregano

Przygotowanie:

  • rozwinięty płat ciasta francuskiego kroimy na mniejsze kwadraty,
  • ketchup mieszamy z musztardą następnie smarujemy pędzelkiem na środku każdego z kwadratów,
  • parówki, paprykę,cebulkę, ok 100 gram sera kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy majonez, przyprawy, całość dokladnie mieszamy,
  • farsz nakładamy na środek ciasta następnie sklejamy z sobą brzegi tak aby powstała kieszonka/sakiewka,
  • nasze sakiewki układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem,
  • na wierzch saszetek kładziemy resztę startego na drobnych oczkach sera,
  • całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 15-20 min,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *