Ciasto gruszkowe marzenie to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu z puszystą masą serową, owocami i galaretką. Świetnie sprawdzi się zarówno zimą jak i latem. Łatwe w wykonaniu zaskoczy gości swoim smakiem :).
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki wody
Pozostałe składniki :
- 1 kg sera śmietankowego w wiaderku
- 300 gram masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 puszka gruszek w syropie (możemy również użyć brzoskwiń)
- 2 galaretki ( ja użyłam przeźroczystych)
Przygotowanie:
- pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
- galaretki rozpuszczamy w 2 i pół szklankach gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- gruszki kroimy na mniejsze kawałki
- masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy cały czas miksując twaróg,
- gotową masę wykładamy na wystudzony biszkopt i równo rozprowadzamy,
- na masę serową układamy wcześniej pokrojone gruszki i wstawiamy na ok godzinę do lodówki aż masa bardziej stężeje,
- na masę i gruszki wylewamy tężejącą galaretkę, ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Zdjęcia
kiepski ten przepis,autorka nie umie gotowac
dziękuję za Pańską opinię
Jaki to ser śmietankowy? Chodzi o ser z wiaderka na sernik czy coś innego? Ciasto wygląda kusząco:)
tak, ser sernikowy z wiaderka