Ciasto Brzoskwiniowy szał

Moje ciasta powstają przeważnie z tego co mam na stanie w domu. Dziś chcę Wam przedstawić mój najnowszy wymysł :). Ciasto brzoskwiniowy szał to moja wariacja połączenia ciasta kruchego z owocami, galaretką, pyszną kremową masa z kaszy manny i śmietanką z dodatkiem syropu z brzoskwiń :). Ciasto proste w wykonaniu, efektowne i przepyszne.

Składniki na ciasto kruche:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 gram margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany gdyby ciasto źle się zagniatało

Pozostałe składniki :

  • puszka brzoskwiń
  • 4 galaretki brzoskwiniowe
  • 1400 ml mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 gram masła
  • 2 śnieżki
  • 8 łyżek syropu z puszki po brzoskwiniach

Przygotowanie:

  • w 4 szklankach gorącej wody rozpuszczamy 3 galaretki brzoskwiniowe, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • do miski lub na stolnicę przekładamy wszystkie składniki do ciasta i wyrabiamy, następnie wkładamy do lodówki na ok godzinę, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, przekładamy do blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni aż ciasto ładne się zarumieni, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • odcedzone brzoskwinie kroimy w dość drobną kostkę ( pamiętajmy aby nie wylać syropu!) , wykładamy je na ostudzone ciasto, następnie zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia,
  • do garnka wlewamy 1 litr mleka, dodajemy cukier, kasze manny, całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy mieszając aż kasza dobrze zgęstnieje, ugotowaną kaszę odstawiamy do całkowitego przestygnięcia,
  • masło w temperaturze pokojowej miksujemy, następnie dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny cały czas miksując, tak powstałą masę wykładamy i dokładnie rozprowadzamy po zastygniętej galaretce, ciasto wstawiamy do lodówki,
  • do szklanki wlewamy 8 łyżek syropu brzoskwiniowego i ok 7 łyżek wody tak aby powstałego soku było 3/4 szklanki,
  • powstały sok przelewamy do rondelka i mocno podgrzewamy, wyłączamy ogień i rozpuszczamy w nim galaretkę brzoskwiniową, odstawiamy do ostygnięcia,
  • gdy galaretka będzie lekko tężejąca, w misce ubijamy 400 ml mleka ze śnieżkami, gdy śmietanka będzie ubita dodajemy galaretkę, dokładnie miksujemy, wylewamy i rozprowadzamy po cieście,
  • gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc do stężenia. 🙂

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *