Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym to świetna i szybsza alternatywa dla ich tradycyjnej wersji. Smakują wyśmienicie zarówno z ugotowanymi ziemniakami jak i świeżym pieczywem.
Składniki:
- 500 gram mielonego mięsa
- 400 gram białej kapusty
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 100 gram ugotowanego ryżu ( 1 torebka)
- 2 jajka
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 2 kostki bulionowe https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/
- 150 ml śmietany 12%
- mąka pszenna do obtoczenia gołąbków
- sól i pieprz do smaku
- trochę suszonego bądź świeżego koperku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- w osolonej wodzie gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu,
- kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach,
- do dużej miski przekładamy mięso, ryż,jajka, kapustę i kasze manny, całość wyrabiamy jak na kotlety, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
- formujemy owalne gołąbki, obtaczamy je w mące i smażymy na rumiano,
- w garnku rozpuszczamy bulionetki w 1 litrze gorącej wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i usmażone gołąbki,
- gołąbki gotujemy pod przykryciem ok 50 min, na koniec dodajemy śmietanę i posypujemy koperkiem, ( w razie potrzeby możemy sos lekko zagęścić mąką, zależy od upodobania 🙂 )
Zdjęcia