Szarlotka z migdałami bez cukru świetnie sprawdzi się jako pyszny deser zarówno dla osób ograniczających spożycie cukru jak i dla małych dzieci. Przepis ten dostałam od mojej koleżanki i na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 2 żółtka
- 125 gram masła
Pozostałe składniki :
- 2 kg słodkich jabłek ( najlepiej championy lub lobo, ja użyłam championów)
- 1 laska wanilii
- 150 gram płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich ziarenka z przepołowionej laski wanilii, cynamon oraz szczyptę soli ( odrobina soli podbije nam słodycz jabłek), jabłka przesmażamy i odstawiamy do ostygnięcia,
- składniki na ciasto kruche przekładamy na stolnicę lub do miski, wyrabiamy ciasto, następnie wkładamy w foliowy woreczek, bądź owijamy folia i wkładamy na ok 15 min do zamrażarki do schłodzenia,
- schłodzone ciasto rozwałkowujemy na obsypanej mąką owsianą stolnicy lub blacie, następnie przekładamy do blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ok 15 min aż się lekko zarumieni,
- gdy ciasto będzie lekko zarumienione wykładamy na nie przesmażone jabłka, po wierzchu posypujemy migdałami, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 stopni aż migdały ładnie się przyrumienią,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia