Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu kotlety rybne będą świetną alternatywą na obiad dla smażonej ryby w panierce. Chrupiące na zewnątrz delikatne, mięciutkie w środku.
Składniki:
- 0,5 kg filetów z mintaja ( lub innej ulubionej ryby )
- 1 bułka kajzerka
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- mleko do namoczenia bułki
- sól, pieprz, lub przyprawa do ryb do smaku
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- trochę soku z połówki cytryny
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- bułkę kajzerkę namaczamy w mleku lub w wodzie,
- filety rybne mielimy w maszynce lub bardzo drobno rozdrabniamy w blenderze,
- do miski przekładamy zmieloną rybę, odsączoną bułkę, wbijamy jajko,
- dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, sok z cytryny, doprawiamy do smaku, mieszamy, wyrabiamy kotlety, ( w razie potrzeby możemy dodać trochę więcej bułki tartej),
- formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej ( możemy włożyć je przed smażeniem na trochę do lodówki aby były bardziej zbite), i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanej patelni,
Zdjęcia
Super kotleciki,o niebo zdrowsze od tych kupnych,co mają czasem 20% ryby w składzie :/
kotleciki są przepyszne, dodatkowo bardzo szybko się je robi :). Zdecydowanie lepsze od kupnych 🙂