Kotleciki rybne

, Kotleciki rybne

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu kotlety rybne będą świetną alternatywą na obiad dla smażonej ryby w panierce. Chrupiące na zewnątrz delikatne, mięciutkie w środku.

Składniki:

  • 0,5 kg filetów z mintaja ( lub innej ulubionej ryby )
  • 1 bułka kajzerka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól, pieprz, lub przyprawa do ryb do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • trochę soku z połówki cytryny
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • bułkę kajzerkę namaczamy w mleku lub w wodzie,
  • filety rybne mielimy w maszynce lub bardzo drobno rozdrabniamy w blenderze,
  • do miski przekładamy zmieloną rybę, odsączoną bułkę, wbijamy jajko,
  • dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, sok z cytryny, doprawiamy do smaku, mieszamy, wyrabiamy kotlety, ( w razie potrzeby możemy dodać trochę więcej bułki tartej),
  • formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej ( możemy włożyć je przed smażeniem na trochę do lodówki aby były bardziej zbite), i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanej patelni,

Zdjęcia

2 Comments on “Kotleciki rybne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *