Delikatne, soczyste mięso i mięciutka, słodkawa marchwka z lekką nutą majonezu. Przepyszne i bajecznie proste danie obiadowe które skradnie Wasze serca!. Polecam podawać z ugotowanym ryżem 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- 4 duże marchewki
- 1,5 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka ( ja użyłam przyprawy do złocistego kurczaka)
- 3 łyżki majonezu
- ryż, ilość wg uznania u mnie 300 gram ( 3 torebki)
- odrobina oleju do smażenia/oliwy
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby mięso przesiąkło smakiem, (polecam kurczaka nasmaczyć wieczorem dzień przed pieczeniem),
- marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach,
- na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju i rozprowadzamy sylikonowym pędzelkiem po dnie i ścianach naczynia, następnie równomiernie układamy kurczaka,
- na kurczaka wysypujemy i rozprowadzamy startą marchewkę,
- wierzch marchewki smarujemy majonezem,
- tak przygotowanego kurczaka pieczemy godzinę w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem,
- upieczonego kurczaka z marchewką podajemy z ugotowanym ryżem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia