Pieczona pierś z kurczaka z marchewką

Delikatne, soczyste mięso i mięciutka, słodkawa marchwka z lekką nutą majonezu. Przepyszne i bajecznie proste danie obiadowe które skradnie Wasze serca!. Polecam podawać z ugotowanym ryżem 🙂

Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 4 duże marchewki
  • 1,5 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka ( ja użyłam przyprawy do złocistego kurczaka)
  • 3 łyżki majonezu
  • ryż, ilość wg uznania u mnie 300 gram ( 3 torebki)
  • odrobina oleju do smażenia/oliwy

Przygotowanie:

  • pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby mięso przesiąkło smakiem, (polecam kurczaka nasmaczyć wieczorem dzień przed pieczeniem),
  • marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach,
  • na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju i rozprowadzamy sylikonowym pędzelkiem po dnie i ścianach naczynia, następnie równomiernie układamy kurczaka,
  • na kurczaka wysypujemy i rozprowadzamy startą marchewkę,
  • wierzch marchewki smarujemy majonezem,
  • tak przygotowanego kurczaka pieczemy godzinę w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem,
  • upieczonego kurczaka z marchewką podajemy z ugotowanym ryżem,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *