Pyszny śmietankowo-czekoladowy budyniowiec na maślano-herbatnikowym spodzie to szybki deser bez pieczenia który przygotujemy w niecałe 20 min :). To mój pomysł na ciasto idealne dla zapracowanych jak i leniwców 🙂
Składniki:
- 300 gram herbatników
- 150 gram masła
- 4 budynie śmietankowe
- 1600 ml mleka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 czubata łyżka kakao
- 250 gram margaryny lub masła
Przygotowanie:
- miksujemy/rozkruszamy herbatniki na drobny pył, 150 gram masła rozpuszczamy i łączymy/mieszamy z herbatnikami,
- do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę herbatnikową, rozprowadzamy i ugniatamy po całości blaszki, następnie wstawiamy do lodówki na czas zrobienia masy budyniowej,
- w garnku zagotowujemy 1400 ml mleka, w misce/rondelku mieszamy pozostałe mleko z budyniami,mąką oraz cukrem, wymieszane budynie wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając, gdy masa zgęstnieję i zacznie się gotować wyłączamy gaz,
- do zagotowanego budyniu dodajemy 250 gram pokrojonej w mniejsze kawałki margaryny lub masło, całość dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu i powstania jednolitej masy,
- na herbatnikowy spód wylewamy 2/3 masy budyniowej i równomiernie ją rozprowadzamy,
- do pozostałej masy dodajemy kakao dokładnie mieszamy i rozprowadzamy po masie śmietankowej,
- ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do zastygnięcia,
Zdjęcia