Ekspresowy śmietankowo-czekoladowy budyniowiec

Pyszny śmietankowo-czekoladowy budyniowiec na maślano-herbatnikowym spodzie to szybki deser bez pieczenia który przygotujemy w niecałe 20 min :). To mój pomysł na ciasto idealne dla zapracowanych jak i leniwców 🙂

Składniki:

  • 300 gram herbatników
  • 150 gram masła
  • 4 budynie śmietankowe
  • 1600 ml mleka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 250 gram margaryny lub masła

Przygotowanie:

  • miksujemy/rozkruszamy herbatniki na drobny pył, 150 gram masła rozpuszczamy i łączymy/mieszamy z herbatnikami,
  • do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę herbatnikową, rozprowadzamy i ugniatamy po całości blaszki, następnie wstawiamy do lodówki na czas zrobienia masy budyniowej,
  • w garnku zagotowujemy 1400 ml mleka, w misce/rondelku mieszamy pozostałe mleko z budyniami,mąką oraz cukrem, wymieszane budynie wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając, gdy masa zgęstnieję i zacznie się gotować wyłączamy gaz,
  • do zagotowanego budyniu dodajemy 250 gram pokrojonej w mniejsze kawałki margaryny lub masło, całość dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu i powstania jednolitej masy,
  • na herbatnikowy spód wylewamy 2/3 masy budyniowej i równomiernie ją rozprowadzamy,
  • do pozostałej masy dodajemy kakao dokładnie mieszamy i rozprowadzamy po masie śmietankowej,
  • ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do zastygnięcia,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *