Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

Mięciutkie, delikatne placki z ugotowanych ziemniaków to niezbyt oczywiste ale przepyszne połączenie z kapustą kiszoną. Wyśmienicie smakują podane same jak i również z sosem grzybowym czy pieczeniowym 🙂

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 gram kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy i odstawiamy do ostygnięcia,
  • kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze kawałki,
  • cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na patelni
  • do dużej miski przeciskamy przez prasę/mielimy ziemniaki, dodajemy posiekaną kapustę, usmażoną cebulkę, mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
  • do powstałej masy wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy,
  • ręcznie formujemy kotlety, lekko spłaszczamy i smażymy na oleju po kilka min z obu stron na złocisty kolor

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *