Obwarzanki z serem smażone na smalcu wg przepisu mojej mamy to niewątpliwie jeden z moich smaków z dzieciństwa :). Proste w przygotowaniu świetnie sprawdzą się w okresie karnawałowym i na tłusty czwartek :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1/2 kg twarogu tłustego lub półtłustego
- 3/4 szklanki cukru
- 125 gram margaryny lub masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ok 1 kg mąki
- 4 kostki smalcu
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Twaróg mielimy przez maszynkę bądź przeciskamy przez praskę do ziemniaków,
- do dużej miski bądź na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy twaróg, masło/margarynę, jajka, cukier oraz sodę, ciasto zagniatamy ( w razie potrzeby możemy podsypać więcej mąki),
- gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, oponki wykrawamy szklanką a dziurki kieliszkiem do wódki,
- w garnku (możliwie dość szerokim) rozpuszczamy smalec,
- obwarzanki wkładamy na gorący tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano, (najlepiej delikatnie przekręcać widelcem tak aby nie nakłuwać obwarzanków żeby nie chłonęły tłuszczu),
- usmażone obwarzanki odsączamy na ręczniku papierowym, możemy posypać cukrem pudrem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Niestety przy tych proporcjach ciasto jest kruche i nie daje się rozwałkować. Zbyt dużo mąki. Całość trafiła do śmieci
Mąkę proponuję sypać stopniowo wyrabiając do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta 🙂 W przepisie jest „około 1 kg” mąki. Więc nie wsypujemy od razu całości :). A wszystko zależy od rodzaju mąki i konsystencji twarogu, dlatego raz wychodzi więcej mąki a raz mniej.
Proszę się nie zrażać i próbować. Obwarzanki z tego przepisu są na prawdę smaczne 🙂
tak wiem… 900gr na start i to już było za dużo