Grochówka

Grochówka to przepyszna treściwa i sycąca zupa z grochu łuskanego, ziemniaków z dodatkiem kiełbaski. Łatwa w przygotowaniu, rozgrzewająca, idealna na jesienno-zimową aurę. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 300 gram grochu łuskanego połówki żółtego
  • 1 większa cebula
  • czubata łyżka miękkiego masła
  • 1 duża marchewka
  • 3 większe ziemniaki
  • ok 200 gram kiełbasy
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego ja użyłam swoich 2 domowych bulionetek https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/
  • 3 liście laurowe
  • 4 zioła angielskie
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • czubata łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Dzień wcześniej wieczorem zalewamy groch ok 2 litrami zimnej wody i odstawiamy do namoczenia na całą noc,
  • Następnego dnia przecedzamy i zalewamy świeżą wodą kilka centymetrów ponad poziom grochu, dodajemy łyżeczkę soli i zagotowujemy, gdy groch się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy ok 40 min do miękkości, ( groch może się częściowo rozgotować i rozpaść),
  • ziemniaki, cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w dość drobną kostkę,
  • do dużego garnka wrzucamy masło i podsmażamy cebulkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, gdy cebula się zeszkli dodajemy marchewkę, mieszając smażymy przez 5 min,
  • do marchewki dodajemy ziemniaki wraz z kiełbasą, chwilę razem podsmażamy,
  • Całość zalewamy wodą, dodajemy kostki bulionowe, zagotowujemy, do zupy dodajemy ugotowany groch wraz z wodą, przykrywamy i gotujemy ok 15 min do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy majeranek, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *