Marokańskie chlebki z patelni to bardzo prosty przepis na pyszny obiad lub kolację. Wyśmienicie smakują na ciepło jak i na zimno, możemy śmiało zaserwować je jako przystawkę na imprezowym stole. Podajemy je z sosem czosnkowym. Przepis ten dostałam od koleżanki i na pewno zostanie ze mną na dłużej :).
Składniki na ciasto:
- 50 gram masła
- 500 gram mąki pszennej
- 50 gram świeżych drożdży
- 130 ml mleka
- 150 gram jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 250 gram mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- garść kukurydzy konserwowej
- 1 większa cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, słodka papryka, ulubiona mieszanka przypraw do mięsa ( może być curry, gyros, lub przyprawa do mięsa mielonego)
Przygotowanie:
- Przygotowanie farszu: paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni na oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem następnie dodajemy paprykę z odsączoną kukurydzą i smażymy kilka minut. Do warzyw dodajemy mięso, doprawiamy i smażymy aż mięso będzie gotowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i po chwili przesmażania wyłączamy gaz, farsz odstawiamy do ostygnięcia,
- Przygotowanie sosu czosnkowego: https://kasiawgarach.pl/2019/07/10/sos-czosnkowy-sprawdzony-przepis/
- Przygotowanie ciasta: w rondelku rozpuszczamy masło, w ciepłym (nie gorącym) mleku mieszając rozpuszczamy drożdże, do miski przesypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone masło, jogurt i mleko z drożdżami. Ciasto wyrabiamy, ( w razie potrzeby możemy dosypać trochę mąki), odstawiamy na ok 10-15 min
- Smażenie chlebków: dłonie smarujemy olejem, ręką nabieramy trochę ciasta, rozpłaszczamy na dłoni, łyżką nakładamy farsz na środek, boki zlepiamy tak jak byśmy zamykali pierogi. Tak przygotowany chlebek smażymy na rozgrzanej suchej patelni po kilka min z obu stron, lekko dociskając łopatką aby ciasto w środku nie było surowe,
Zdjęcia
Wyglądają naprawdę kusząco. Muszę spróbować, bo przepis wygląda na prosty 🙂
przepis jest bardzo prosty, dodatkowo w moim odczuciu smaczniejsze są na zimno niż na ciepło 🙂 Proszę spróbować ! 🙂
50 g drożdży ti bardzo dobry…
Niezła drożdżówka….
Dzisiaj zrobiłam chlebki. 15szt mi wyszło. Ogólnie nadzienie smaczne. Natomiast ciasto bez smaku, radzę doprawiać ciasto jakimiś ziołami inaczej smak ciasta będzie nijaki.