Obwarzanki z serem

Obwarzanki z serem smażone na smalcu wg przepisu mojej mamy to niewątpliwie jeden z moich smaków z dzieciństwa :). Proste w przygotowaniu świetnie sprawdzą się w okresie karnawałowym i na tłusty czwartek :).

Składniki:

  • 1/2 kg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 gram margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok 1 kg mąki
  • 4 kostki smalcu

Przygotowanie:

  • Twaróg mielimy przez maszynkę bądź przeciskamy przez praskę do ziemniaków,
  • do dużej miski bądź na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy twaróg, masło/margarynę, jajka, cukier oraz sodę, ciasto zagniatamy ( w razie potrzeby możemy podsypać więcej mąki),
  • gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, oponki wykrawamy szklanką a dziurki kieliszkiem do wódki,
  • w garnku (możliwie dość szerokim) rozpuszczamy smalec,
  • obwarzanki wkładamy na gorący tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano, (najlepiej delikatnie przekręcać widelcem tak aby nie nakłuwać obwarzanków żeby nie chłonęły tłuszczu),
  • usmażone obwarzanki odsączamy na ręczniku papierowym, możemy posypać cukrem pudrem,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

3 Comments on “Obwarzanki z serem”

  1. Niestety przy tych proporcjach ciasto jest kruche i nie daje się rozwałkować. Zbyt dużo mąki. Całość trafiła do śmieci

    1. Mąkę proponuję sypać stopniowo wyrabiając do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta 🙂 W przepisie jest „około 1 kg” mąki. Więc nie wsypujemy od razu całości :). A wszystko zależy od rodzaju mąki i konsystencji twarogu, dlatego raz wychodzi więcej mąki a raz mniej.
      Proszę się nie zrażać i próbować. Obwarzanki z tego przepisu są na prawdę smaczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *