Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym to jedno z klasycznych dań obiadowych. Wśród wielu przepisów ten najbardziej przypomina mi smakiem rodzinny dom i obiady u mamy 🙂

Składniki:

  • 500 gram mielonego mięsa
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego, u mnie z 2 domowych bulionetek https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/
  • ok 150-200 ml śmietany 12%
  • 1 jajko
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • mleko do namoczenia bułki
  • ok 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów
  • pęczek świeżego koperku
  • sól,pieprz słodka papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • bułkę namaczamy w mleku,
  • koperek drobno siekamy
  • cebulę siekamy z czosnkiem w blenderze ( możemy cebulę zetrzeć na tarce a czosnek przecisnąć przez praskę),
  • do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, jajko, cebulę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, całość wyrabiamy jak na kotlety,
  • z wyrobionego mięsa formujemy kulki, lekko spłaszczamy, obtaczamy w mące i smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor,
  • do garnka wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, przekładamy usmażone pulpety, gotujemy na małym ogniu ok godzinę, pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, w razie potrzeby/upodobania można sos lekko zagęścić mąką,
  • gdy pulpety są gotowe, wyłączamy gaz, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *