Pulpety w sosie koperkowym to jedno z klasycznych dań obiadowych. Wśród wielu przepisów ten najbardziej przypomina mi smakiem rodzinny dom i obiady u mamy 🙂
Składniki:
- 500 gram mielonego mięsa
- 1 bułka kajzerka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego, u mnie z 2 domowych bulionetek https://kasiawgarach.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/
- ok 150-200 ml śmietany 12%
- 1 jajko
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- mleko do namoczenia bułki
- ok 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów
- pęczek świeżego koperku
- sól,pieprz słodka papryka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- bułkę namaczamy w mleku,
- koperek drobno siekamy
- cebulę siekamy z czosnkiem w blenderze ( możemy cebulę zetrzeć na tarce a czosnek przecisnąć przez praskę),
- do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, jajko, cebulę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, całość wyrabiamy jak na kotlety,
- z wyrobionego mięsa formujemy kulki, lekko spłaszczamy, obtaczamy w mące i smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor,
- do garnka wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, przekładamy usmażone pulpety, gotujemy na małym ogniu ok godzinę, pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, w razie potrzeby/upodobania można sos lekko zagęścić mąką,
- gdy pulpety są gotowe, wyłączamy gaz, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
Zdjęcia