Trochę inna a jakże pyszna i prostsza wersja znanego ciasta 3 bit. Słodka masa kajmakowa w połączeniu z delikatną masą z kaszy manny i kwaśną śmietaną sprawia że ciasto jest wyjątkowe w smaku. Musicie koniecznie wypróbować tego przepisu :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 400 gram herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej 460 gram
- 1 litr mleka
- 12 łyżek kaszy manny
- 125 gram masła
- 5 łyżek cukru
- 400 gram śmietany 12 lub 18 %
- 2 śnieżki
- kakao do posypania wierzchu ciasta
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, gdy mleko zacznie się gotować dodajemy kasze manny, całość zagotowujemy i gotujemy chwilkę mieszając aż kasza zgęstnieje, ugotowaną kaszę odstawiamy do całkowitego przestygnięcia,
- na spód blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników,
- na herbatniki wykładamy i rozprowadzamy masę kajmakową ( możemy ją wcześniej lekko podgrzać aby lepiej nam się rozprowadzała),
- na masę kajmakową układamy drugą warstwę herbatników,
- masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładki puch następnie dodajemy do niego po łyżce wystudzonej kaszy manny cały czas miksując do momentu powstania jednolitej masy,
- gotową masę z kaszy manny wykładamy i rozprowadzamy po herbatnikach,
- na masę z kaszy manny układamy trzecią warstwę herbatników,
- w misce miksujemy śmietanę ze śnieżkami następnie wykładamy na herbatniki,
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia,
- przed podaniem posypujemy kakao,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Mam pytanie jaka ma być śmietaną 18 w płynie czy gęsta? Z góry dziękuję
gęsta 🙂
Co to są te śnieżki??
Takie śmietany w proszku. W sklepach zwykle sa koło galaretek i budyni 🙂
Czy to ma być skietana słodka 18 ?
Zwykła 18 śmietana. 🙂