Filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym to pyszne danie obiadowe w 15-20 min. Delikatne mięso w aksamitnym kremowym sosie. Prostota składników minimum wysiłku. Idealne dla zapracowanych i leniwców :).
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 podwójna średnia pierś z kurczaka ( u mnie ok 500 gram)
- 200 ml śmietany 12 %
- 2 łyżki musztardy
- pół pęczka świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości), solimy i pieprzymy,
- cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, gdy ładnie się zeszkli przekładamy z patelni na talerz lub do miseczki,
- na patelni na oleju przesmażamy filety z obu stron na rumiano,
- w międzyczasie w misce mieszamy śmietanę z musztardą,
- do przesmażonych filetów dodajemy cebulkę, śmietanę z musztardą, całośc dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 3-4 minuty co jakiś czas mieszając,
- pod koniec dodajemy do sosu posiekaną natkę pietruszki,
Zdjęcia
Oooo! O sosie musztardowym to dawno nie słyszałam, a pamiętam, że swojego czasu bardzo go lubiłam 🙂
Sosik jest delikatny w smaku a zarazem z charakterem :). Przepyszny i prosty. Polecam serdecznie 🙂
To musi być pyszne… <3
Musi i jest !! :D.