Filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym

Filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym to pyszne danie obiadowe w 15-20 min. Delikatne mięso w aksamitnym kremowym sosie. Prostota składników minimum wysiłku. Idealne dla zapracowanych i leniwców :).

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 podwójna średnia pierś z kurczaka ( u mnie ok 500 gram)
  • 200 ml śmietany 12 %
  • 2 łyżki musztardy
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości), solimy i pieprzymy,
  • cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, gdy ładnie się zeszkli przekładamy z patelni na talerz lub do miseczki,
  • na patelni na oleju przesmażamy filety z obu stron na rumiano,
  • w międzyczasie w misce mieszamy śmietanę z musztardą,
  • do przesmażonych filetów dodajemy cebulkę, śmietanę z musztardą, całośc dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 3-4 minuty co jakiś czas mieszając,
  • pod koniec dodajemy do sosu posiekaną natkę pietruszki,

Zdjęcia

4 Comments on “Filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym”

  1. Oooo! O sosie musztardowym to dawno nie słyszałam, a pamiętam, że swojego czasu bardzo go lubiłam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *