Ciasto 3 bit

Trochę inna a jakże pyszna i prostsza wersja znanego ciasta 3 bit. Słodka masa kajmakowa w połączeniu z delikatną masą z kaszy manny i kwaśną śmietaną sprawia że ciasto jest wyjątkowe w smaku. Musicie koniecznie wypróbować tego przepisu :).

Składniki:

  • 400 gram herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej 460 gram
  • 1 litr mleka
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 125 gram masła
  • 5 łyżek cukru
  • 400 gram śmietany 12 lub 18 %
  • 2 śnieżki
  • kakao do posypania wierzchu ciasta

Przygotowanie:

  • do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, gdy mleko zacznie się gotować dodajemy kasze manny, całość zagotowujemy i gotujemy chwilkę mieszając aż kasza zgęstnieje, ugotowaną kaszę odstawiamy do całkowitego przestygnięcia,
  • na spód blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników,
  • na herbatniki wykładamy i rozprowadzamy masę kajmakową ( możemy ją wcześniej lekko podgrzać aby lepiej nam się rozprowadzała),
  • na masę kajmakową układamy drugą warstwę herbatników,
  • masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładki puch następnie dodajemy do niego po łyżce wystudzonej kaszy manny cały czas miksując do momentu powstania jednolitej masy,
  • gotową masę z kaszy manny wykładamy i rozprowadzamy po herbatnikach,
  • na masę z kaszy manny układamy trzecią warstwę herbatników,
  • w misce miksujemy śmietanę ze śnieżkami następnie wykładamy na herbatniki,
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia,
  • przed podaniem posypujemy kakao,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

6 Comments on “Ciasto 3 bit”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *