Pyszna i prosta sałatka z czterech składników. Smakuje wszystkim domownikom. Zawsze robi ją moja mama gdy zostaną jej białka jaj z innych wypieków. Idealna do wykorzystania produktu w pełni, w ten sposób nic się nie marnuje 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 7 białek jaj ( mi zostały ze smażenia faworków)
- garść pieczarek
- pęczek szczypiorku
- majonez, ok 3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka octu
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- gotujemy białka: na posolony wrzątek z łyżką octu wlewamy białka i mieszamy, ( na początku białka się rozlewają, trzeba je łyżką zagarniać do środka ale gotując je robi się grudka), po ugotowaniu białka delikatnie odsączamy, studzimy,
- oddzielnie gotujemy pieczarki, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia,
- ostudzone białka i pieczarki ( jeśli sączy się z nich woda to odcedzamy) kroimy w kostkę i przekładamy do miski,
- szczypiorek siekamy i dodajemy do jajek i pieczarek,
- wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia