Smalczyk z białej fasoli z cebulą i jabłkiem

Wegetariański Smalczyk z białej fasoli z cebulą i jabłkiem wychodzi przepyszny i smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom :). Przepis ten poleciła mi moja koleżanka, na pewno zostanie z nami na dłużej.

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli konserwowej
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1 ziele angielskie
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 2 liście laurowe
  • 1 goździk
  • 1 jałowiec ( ja robiłam bez :))
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • cebule i obrane jabłko kroimy w kostkę,
  • na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule z jabłkiem wraz z goździkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz jałowcem. Całość co jakiś czas mieszając smażymy na małym ogniu do momentu aż cebulka będzie złota, wyłączamy gaz i odstawiamy do przestygnięcia,
  • odcedzoną fasolę miksujemy w misie blendera razem z majerankiem, lubczykiem, solą, pieprzem, sosem sojowym i wodą,
  • Z podsmażonej cebulki wyciągamy przyprawy, ( ziele angielskie, goździk, liście laurowe i jałowca) i przekładamy do zmiksowanej fasoli,
  • całość miksujemy krótko, wszystkie składniki mają się połączyć ale nie robimy z nich papki, kawałki cebulki i jabłka powinny być wyczuwalne, w razie potrzeby możemy bardziej doprawić solą i pieprzem,
  • gotowy smalczyk przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce,

Zdjęcia

2 Comments on “Smalczyk z białej fasoli z cebulą i jabłkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *