Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa to obecnie jedno z bardziej popularnych ciast w internecie :). Jest proste i pyszne, u mnie w wersji bez pieczenia. Efektowny wygląd ciacha sprawia że goście są zachwyceni i zawsze proszą o przepis. Smakowity deser od święta i na co dzień :).

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 2 budynie w proszku, u mnie śmietankowe ale mogą być również waniliowe,
  • 2 kostki masła 400 gram
  • 750 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki plus 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao
  • 250 gram herbatników
  • 180 gram okrągłych biszkoptów

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • do rondelka/garnka wlewamy 500 ml mleka, wsypujemy 1/2 szklanki cukru, gotujemy. W 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, mieszamy z żółtkami i mąką pszenną, wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając, zagotowujemy, gęsty budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • 200 gram masła w temperaturze pokojowej miksujemy na puch, następnie dodając po łyżce wystudzonego budyniu cały czas miksując.
  • na dno blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników,
  • na herbatniki wykładamy i rozprowadzamy połowę masy budyniowej, następnie układamy drugą warstwę herbatników i rozprowadzamy pozostałą masę budyniową,
  • na masie budyniowej układamy przekrojone na pół biszkopty, przecięciem do dołu, ciasto wstawiamy do lodówki na czas robienia polewy
  • w rondlu/garnku rozpuszczamy 200 gram masła z wodą i 1/2 szklanki cukru, ( rozpuszczamy, nie zagotowujemy) rozpuszczone masło z wodą i cukrem ściągamy z gazu, partiami dodajemy do niego 2 szklanki mleka w proszku dokładnie mieszając aby nie powstały grudki,
  • połowę masy przelewamy do drugiego rondelka, dodajemy do jednej części łyżkę kakao i mieszamy do połączenia się składników, a do drugiej masy łyżkę mleka w proszku i mieszamy,
  • gotowymi masami na przemian polewamy biszkopty, robimy to dość sprawnie ponieważ masa szybko gęstnieje,
  • gdy polewa/masa zostanie rozprowadzona po cieście, wstawiamy je na całą noc do lodówki,

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *