Ruskie Pierożańce

Ruskie pierożańce to danie z bardzo prostych składników które często posiadamy w domu. Przepis na nie znalazłam w bardzo starej gazecie :). Świetnie smakują podane z zimnym kefirem, ostrzejszym sosem lub surówką. Bardzo ciekawe danie które zaskoczyło domowników :).

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 300 gram twarogu
  • 1 duża cebula
  • olej/smalec do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka sody oczyszczonej
  • ok 1 szklanka wody
  • większa szczypta soli

Przygotowanie:

  • Przygotowujemy farsz: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, ( ja użyłam smalcu ze względu na lepszy smak, można przesmażyć na oleju ). Do miski przeciskamy przez praskę ziemniaki, dodajemy cebulkę, twaróg. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz możemy sobie przygotować od razu lub nawet dzień wcześniej i przechować w lodówce.
  • Ciasto: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i sodę, dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając przegotowaną lekko ciepłą wodę. Gotowe ciasto na stolnicy podsypanej mąką lekko rozwałkowujemy a następnie szklanką wycinamy krążki,
  • powstałe krążki rozwałkowujemy na cienkie koła, na środek nakładamy porcję/kulkę ruskiego farszu, zawijamy brzegi tworząc placuszki,
  • Pierożańce smażymy na patelni na rozgrzanym oleju pod przykryciem na małym gazie z obu stron na złoty kolor tak aby ładnie się wysmażyły i ciasto nie było w środku surowe,
  • gotowe placki możemy podać z kefirem, ostrzejszym sosem lub surówką,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *