Pyszna szarlotka na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i budyniu :). Trochę inna od tradycyjnej szarlotki ale jakże pyszna. Wilgotna, delikatna idealnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki pszennej
- 250 gram margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1,5 kg jabłek u mnie championy
- 1 litr mleka
- 6 łyżek cukru
- ok 2 łyżeczki cynamonu
- ok 4 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki następnie wbijamy jajko, dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, jedna część ma być trochę większa od drugiej i wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia.
- Większą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu aż lekko się zarumieni, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy,
- jabłka obieramy i kroimy w mniejsze kawałeczki,
- w garnku zagotowujemy 750 ml mleka wraz z 6 łyżkami cukru, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i dodajemy do gotującego się mleka, po zagotowaniu gęsty budyń ściągamy z ognia, w dużej misce lub garnku mieszamy budyń z jabłkami,
- podpieczony spód ciasta posypujemy równomiernie bułką tartą, następnie wykładamy i wyrównujemy jabłka z budyniem, po wierzchu oprószamy cynamonem,
- drugą połówkę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na jabłka, lekko nakłuwamy widelcem,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy ok 45-50 minut aż ładnie się zrumieni,
- gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Ale narobiłyscie mi smaku,chyba upiekę!
Super! 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ale mam smaczek,chyba upiekę