Budyniowa szarlotka

, Budyniowa szarlotka

Pyszna szarlotka na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i budyniu :). Trochę inna od tradycyjnej szarlotki ale jakże pyszna. Wilgotna, delikatna idealnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty.

Składniki na ciasto:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 250 gram margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową:

  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1,5 kg jabłek u mnie championy
  • 1 litr mleka
  • 6 łyżek cukru
  • ok 2 łyżeczki cynamonu
  • ok 4 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki następnie wbijamy jajko, dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, jedna część ma być trochę większa od drugiej i wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia.
  • Większą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu aż lekko się zarumieni, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy,
  • jabłka obieramy i kroimy w mniejsze kawałeczki,
  • w garnku zagotowujemy 750 ml mleka wraz z 6 łyżkami cukru, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i dodajemy do gotującego się mleka, po zagotowaniu gęsty budyń ściągamy z ognia, w dużej misce lub garnku mieszamy budyń z jabłkami,
  • podpieczony spód ciasta posypujemy równomiernie bułką tartą, następnie wykładamy i wyrównujemy jabłka z budyniem, po wierzchu oprószamy cynamonem,
  • drugą połówkę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na jabłka, lekko nakłuwamy widelcem,
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy ok 45-50 minut aż ładnie się zrumieni,
  • gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia

3 Comments on “Budyniowa szarlotka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *