Bułeczki czosnkowe

Przepyszne bułeczki czosnkowe które są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, dla mnie idealne :). Przepis który znalazłam w internecie i na pewno zostanie ze mną na dłużej. Proste w przygotowaniu, w sam raz dla miłośników czosnku.

Składniki:

  • 750 gram mąki pszennej
  • 40 gram świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oleju
  • 80 gram miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • większa szczypta soli
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

  • do dużej miski przekładamy rozkruszone drożdże, dodajemy cukier i wlewamy ciepłą wodę, dokładnie mieszamy aż drożdże się rozpuszczą,
  • następnie od razu przesypujemy mąkę, dodajemy sól, olej, wbijamy 2 jajka i wyrabiamy ciasto, w razie potrzemy można jeszcze podsypać trochę mąki lub podlać trochę ciepłej wody gdyby ciasto było za gęste lub za rzadkie,
  • wyrobione ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
  • w międzyczasie przygotowujemy masełko czosnkowe: do miseczki przekładamy miękkie masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i szczyptę soli, mieszamy widelcem do połączenia się składników,
  • wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę na oprószonej mąką stolnicy lub blacie, formujemy je w rulon i następnie dzielimy/porcjujemy na bułeczki,
  • bułeczki układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełniana ściereczka i odstawiamy jeszcze na ok 20 min aby trochę podrosły,
  • w miseczce roztrzepujemy widelcem 1 jajko wraz z mlekiem następnie pędzelkiem smarujemy bułeczki po wierzchu,
  • wyrośnięte bułeczki nacinamy nożem w dwóch lub trzech miejscach, łyżeczką rozsmarowujemy/wpychamy do środka masełko czosnkowe,
  • gotowe bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu aż ładnie się zarumienią,
  • po wyciągnięciu z piekarnika studzimy w blaszce lub na kratce,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *