Ciasto kryzysowe/kwarantanna powstało z tego co u mnie w domu było :).!Jest to moja odpowiedź na zapotrzebowanie w słodycze kiedy trzeba siedzieć w domu a ma się ochotę na coś słodkiego. Wyszło przepyszne, kwaskowatość masy budyniowo-galaretkowej i słodycz masy śmietanowej plus rodzynki dało bardzo przyjemny efekt!
Składniki:
- 1,5 litra napoju lub soku owocowego, u mnie tymbark jabłko-wiśnia
- 3 budynie śmietankowe
- 2 galaretki, u mnie porzeczkowe ale mogą być wiśniowe, truskawkowe lub inne 🙂
- ok 300 gram herbatników
- 250 gram serka mascarpone
- 330 ml śmietany 30% może być 400 ml ja miałam mniejsze opakowanie, 🙂
- 1 śmietanfix
- 2 łyżki cukru pudru
- ok 200 gram rodzynek w czekoladzie, możemy zastąpić drażami lub tartą czekoladą,
Przygotowanie:
- na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wykładamy pierwszą warstwę herbatników,
- z 1,5 litra napoju/soku odlewamy szklankę resztę nastawiamy na gaz, w pozostałej szklance napoju mieszamy budynie następnie wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i zagotowujemy, gdy budyń nam się ugotuje ściągamy z gazu, wsypujemy dwie galaretki i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą,
- gorącą masę budyniową wylewamy i rozprowadzamy po herbatnikach,
- na ciepłą masę budyniową układamy drugą warstwę herbatników i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, możemy wstawić do lodówki,
- gdy masa budyniowa wystygnie do miski przelewamy śmietanę, dodajemy cukier puder, mascarpone, wsypujemy śmietanfix i ubijamy aż powstanie sztywna masa,
- ubitą śmietanę z mascarpone rozprowadzamy po herbatnikach, następnie po wierzchu posypujemy rodzynkami w czekoladzie,
- gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia,
Zdjęcia