Krokiety ruskie to smaczne i bardzo proste danie. Przypadnie do gustu miłośnikom ruskich pierogów :). Przygotowujemy je z bardzo podstawowych składników które są w większości Polskich domów :). Mojej rodzinie najlepiej smakują podane w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty.
Składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- ok 2 i 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- 250 gram twarogu półtłustego lub tłustego
- 1 duża cebula
- ok 450 gram ziemniaków po obraniu
- sól, pieprz
- olej/smalec do smażenia
Przygotowanie:
- Przygotowujemy farsz: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, ( ja użyłam smalcu ze względu na lepszy smak, można przesmażyć na oleju ). Do miski/pojemnika przeciskamy przez praskę ziemniaki, dodajemy cebulkę, twaróg. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- rozrabiamy ciasto na naleśniki i smażymy 8 dużych naleśników, następnie usmażone odstawiamy na ok 5 min do lekkiego przestygnięcia, po tym czasie smarujemy naleśniki ruskim farszem i zawijamy jak krokiety, ( ja farsz rozłożyłam sobie w pojemniku równomiernie, następnie podzieliłam go nożykiem na równe 8 części, dzięki temu uzyskałam w miarę jednakową ilość farszu do każdego naleśnika :))
- gotowe krokiety smażymy na rozgrzanym oleju/smalcu na złocisty kolor z obu stron, gotowe krokiety możemy podawać z ulubioną surówką lub jeść je same,
Zdjęcia
Przepis super, aż nabrałam ochoty na krokiety:)
Robiłam i pyszne😊