Pulpety w sosie meksykańskim to pyszne połączenie mięsa z pomidorowym sosem i dodatkiem warzyw konserwowych. Danie możemy podawać z ugotowanym ryżem, kaszą a nawet ziemniakami. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych :). Smaczny obiad dla całej rodziny.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 500-600 gram mięsa mielonego,
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 por
- 2 puszki pomidorów krojonych 800 gram
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki fasoli czerwonej konserwowej
- 3/4 szklanki wody
- 1 mniejsza bułka do namoczenia w mleku
- mleko do namoczenia bułki
- 1 jajko
- maka do obtoczenia pulpetów
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka,słodka papryka
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- pora kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
- do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą bułkę, doprawiamy mięso solą, pieprzem słodką i ostrą papryką, wyrabiamy i formujemy pulpeciki następnie obtaczamy je w mące,
- pulpety przesmażamy na oleju na patelni z obu stron, następnie przekładamy do większego garnka, dodajemy pomidory z puszki, wodę, odsączoną z zalewy kukurydzę z fasolą i gotujemy wszystko na małym gazie pod przykryciem co jakiś czas mieszając,
- na patelni na pozostałym po pulpetach tłuszczu podsmażamy pora wraz z cebulką i czosnkiem, następnie dodajemy do pulpetów,
- pulpety w sosie dusimy ok 25 min na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu aż zmięknie fasola z kukurydzą, na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem słodką papryką lub chili wg upodobania,
- gotowe danie podajemy z ugotowanym ryżem lub kaszą,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia