Pulpety w sosie meksykańskim

Pulpety w sosie meksykańskim to pyszne połączenie mięsa z pomidorowym sosem i dodatkiem warzyw konserwowych. Danie możemy podawać z ugotowanym ryżem, kaszą a nawet ziemniakami. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych :). Smaczny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500-600 gram mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 2 puszki pomidorów krojonych 800 gram
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki fasoli czerwonej konserwowej
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 mniejsza bułka do namoczenia w mleku
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 jajko
  • maka do obtoczenia pulpetów
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka,słodka papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • pora kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
  • do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą bułkę, doprawiamy mięso solą, pieprzem słodką i ostrą papryką, wyrabiamy i formujemy pulpeciki następnie obtaczamy je w mące,
  • pulpety przesmażamy na oleju na patelni z obu stron, następnie przekładamy do większego garnka, dodajemy pomidory z puszki, wodę, odsączoną z zalewy kukurydzę z fasolą i gotujemy wszystko na małym gazie pod przykryciem co jakiś czas mieszając,
  • na patelni na pozostałym po pulpetach tłuszczu podsmażamy pora wraz z cebulką i czosnkiem, następnie dodajemy do pulpetów,
  • pulpety w sosie dusimy ok 25 min na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu aż zmięknie fasola z kukurydzą, na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem słodką papryką lub chili wg upodobania,
  • gotowe danie podajemy z ugotowanym ryżem lub kaszą,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *