Ciasto bananowe

Ciasto bananowe to pyszne połączenie miękkiego biszkoptu z bananową masą i delikatnym kremem śmietankowo-galaretkowym. Wyśmienite ciasto na każdą okazję, proste w przygotowaniu. Raj dla wielbicieli bananów :).

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka L
  • 120 gram cukru, ok 3/4 szklanki
  • 120 gram mąki pszennej tortowej ok 1 szklanka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 1 litr nektaru bananowego
  • 3 budynie śmietankowe
  • 150 gram masła/margaryny
  • 5 dużych bananów
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 połówka cytryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 120 ml wody
  • kakao do oprószenia ciasta
  • cukier puder 1 łyżeczka do ponczu i 1-2 łyżki do śmietany

Przygotowanie:

  • Upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, przestygnięty biszkopt wyciągamy z formy, delikatnie skrajamy przypieczoną wierzchnią „skórkę” po to aby masa lepiej przystawała do ciasta, następnie biszkopt ponownie umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem,
  • do kubka/szklanki wlewamy 120 ml wody, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę cukru pudru, dokładnie mieszamy i tak przygotowanym ponczem lekko nasączamy pędzelkiem biszkopt,
  • do garnka wlewamy 700 ml nektaru bananowego oraz dodajemy masło, zagotowujemy. W pozostałym nektarze rozpuszczamy i mieszamy budynie następnie wlewamy do gotującego się soku cały czas mieszając, zagotowany gęsty budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
  • obrane banany przekrawamy na pół i skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny,
  • po biszkopcie rozprowadzamy ok 4 łyżki masy budyniowej, następnie układamy banany i wykładamy i rozprowadzamy po bananach resztę budyniu tak aby zostały ładnie przykryte, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i zastygnięcia,
  • w 200 ml gorącej wody rozpuszczamy cytrynową galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia, galaretka ma być chłodna ale nie tężejąca,
  • śmietanę z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy do niej przestudzoną galaretkę, miksujemy chwilę do połączenia się składników,
  • tak przygotowaną masę wykładamy i rozprowadzamy po zastygłym budyniu, ciasto oprószamy gorzkim kakao i wstawiamy na całą noc do lodówki do stężenia,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *