Kluski Ruskie

Kluski Ruskie

Delikatne, mięciutkie prawie że rozpływające się w ustach ruskie kluseczki to przepyszne, proste i bezmięsne danie obiadowe. Wyśmienicie smakują zarówno świeżo ugotowane jak i na drugi dzień podsmażone na patelni. Kluski ruskie zawsze podaje w towarzystwie ulubionej surówki. 🙂

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 500 gram twarogu półtłustego
  • 3 cebule
  • 1 jajko L
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej/smalec do smażenia

Przygotowanie:

  • obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia,
  • 1 cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu/oleju
  • do dużej miski przeciskamy ziemniaki przez praskę, dodajemy podsmażoną cebulkę, twaróg, doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko dodajemy mąki, dokładnie rozdrabniamy i zagniatamy dłońmi ( jeśli chcemy możemy wcześniej ziemniaki wraz z twarogiem przemielić przez maszynkę, ja wolałam wyrobić ręcznie :)),
  • wszystko zagniatamy na jednolitą masę, powinno być zbite ale nadal lekko klejące,
  • ciasto na ruskie kluski dzielimy na dwie części, na oprószonej mąka stolnicy formujemy dłońmi wałeczek który dzielimy na ok 3 cm kawałki następnie formujemy z nich kuleczki,
  • pozostałe dwie cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na smalcu/ oleju,
  • w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę wraz z łyżką oleju, kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy partiami 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na małym ogniu, następnie wyławiamy cedzakiem na półmisek i polewamy gorącą okrasą,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *