Makaron a’la carbonara to smaczne połączenie wędzonego boczku z makaronem w śmietanowo-jajecznym sosie. Bardzo szybkie w przygotowaniu, proste i treściwe danie dla całej rodziny.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ok 400 gram ulubionego makaronu
- 250-300 gram wędzonego boczku, u mnie 280 gram
- 200 ml śmietany 30%
- 2 jajka
- 1 cebula
- ok 100 gram tartego sera u mnie starta kulka mozzarelli 100 gram
- pęczek natki pietruszki
- ulubione zioła ( u mnie suszona bazylia i oregano)
- sól i pieprz do smaku
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- boczek i cebulkę kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki,
- na patelni przesmażamy boczek, gdy ładnie się zrumieni ściągamy go z patelni, na tłuszczu po boczku przesmażamy cebulę,
- do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, starty ser, sól, pieprz i zioła, całość dokładnie mieszamy
- makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, następnie odcedzamy,
- na dużą patelnię wrzucamy boczek oraz przesmażoną cebulkę, chwilę razem podsmażamy i dorzucamy dobrze odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podsmażamy 1-2 minuty , wlewamy naszą śmietanę z jajkami i serem, całość mieszając podsmażamy aż sos nam ładnie zgęstnieje,
- po wyłożeniu posypujemy natką pietruszki,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia