Makaron z boczkiem a’la carbonara

Makaron a’la carbonara to smaczne połączenie wędzonego boczku z makaronem w śmietanowo-jajecznym sosie. Bardzo szybkie w przygotowaniu, proste i treściwe danie dla całej rodziny.

Składniki:

  • ok 400 gram ulubionego makaronu
  • 250-300 gram wędzonego boczku, u mnie 280 gram
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • ok 100 gram tartego sera u mnie starta kulka mozzarelli 100 gram
  • pęczek natki pietruszki
  • ulubione zioła ( u mnie suszona bazylia i oregano)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • boczek i cebulkę kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki,
  • na patelni przesmażamy boczek, gdy ładnie się zrumieni ściągamy go z patelni, na tłuszczu po boczku przesmażamy cebulę,
  • do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, starty ser, sól, pieprz i zioła, całość dokładnie mieszamy
  • makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, następnie odcedzamy,
  • na dużą patelnię wrzucamy boczek oraz przesmażoną cebulkę, chwilę razem podsmażamy i dorzucamy dobrze odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podsmażamy 1-2 minuty , wlewamy naszą śmietanę z jajkami i serem, całość mieszając podsmażamy aż sos nam ładnie zgęstnieje,
  • po wyłożeniu posypujemy natką pietruszki,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *