Ciasto miodowe przekładane kwaśną śmietaną

Ciasto miodowe przekładane kwaśną śmietaną. Jedno z popisowych ciast mojej mamy. Palce lizać !:)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 7 jajek L
  • 200 gram margaryny lub masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 kubki śmietany 18% każdy po 400 gram
  • opcjonalnie cukier puder

Przygotowanie:

  • rozpuszczamy margarynę/masło i odstawiamy do przestudzenia,
  • całe jajka miksujemy z cukrem aż zbieleją i zwiększą swoją objętość,
  • do przestudzonej margaryny dodajemy miód i dokładnie mieszamy,
  • do jajek z cukrem cały czas miksując dodajemy naprzemiennie mąkę z sodą oraz margarynę/masło z miodem, powstanie nam gęste ciasto,
  • ciasto dzielmy na 3 części i pieczemy na 3 blachy lub pojedynczo 3 placki, w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą o wymiarach 40×26 cm
  • miodowe placki pieczemy w temperaturze 200-250 stopni przez ok 15-20 min do momentu aż ładnie zbrązowieją, upieczone odstawiamy do przestudzenia,
  • na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią układamy pierwszy placek, po nim rozprowadzamy połowę śmietany 1 i 1/2 kubka następnie kładziemy drugi placek, rozsmarowujemy resztę śmietany i przykrywamy trzecim blatem ciasta, opcjonalnie po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem,
  • gotowe ciasto odstawiamy na całą noc aby ładnie przeszło smakiem, najlepsze jest na drugi dzień,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.