Ciasto miodowe przekładane kwaśną śmietaną

Ciasto miodowe przekładane kwaśną śmietaną. Jedno z popisowych ciast mojej mamy. Palce lizać !:)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 7 jajek L
  • 200 gram margaryny lub masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 kubki śmietany 18% każdy po 400 gram
  • opcjonalnie cukier puder

Przygotowanie:

  • rozpuszczamy margarynę/masło i odstawiamy do przestudzenia,
  • całe jajka miksujemy z cukrem aż zbieleją i zwiększą swoją objętość,
  • do przestudzonej margaryny dodajemy miód i dokładnie mieszamy,
  • do jajek z cukrem cały czas miksując dodajemy naprzemiennie mąkę z sodą oraz margarynę/masło z miodem, powstanie nam gęste ciasto,
  • ciasto dzielmy na 3 części i pieczemy na 3 blachy lub pojedynczo 3 placki, w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą o wymiarach 40×26 cm
  • miodowe placki pieczemy w temperaturze 200-250 stopni przez ok 15-20 min do momentu aż ładnie zbrązowieją, upieczone odstawiamy do przestudzenia,
  • na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią układamy pierwszy placek, po nim rozprowadzamy połowę śmietany 1 i 1/2 kubka następnie kładziemy drugi placek, rozsmarowujemy resztę śmietany i przykrywamy trzecim blatem ciasta, opcjonalnie po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem,
  • gotowe ciasto odstawiamy na całą noc aby ładnie przeszło smakiem, najlepsze jest na drugi dzień,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *