Ciasto jajko sadzone to bardzo lekkie, i efektowne ciasto bez pieczenia w stylu sernika na zimno. Nie jest za słodkie, szybkie w przygotowaniu idealne na różne okazje. Na gościach i domownikach robi duże wrażenie :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 300 ml śmietany 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 galaretki przeźroczyste
- morele lub brzoskwinie w syropie
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 gram podłużnych biszkoptów
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia,
- śmietanę ubijamy na sztywno,
- do miski przekładamy twaróg, miksujemy go z cukrem pudrem, następnie cały czas miksując dodajemy wystudzone ale nie tężejące cytrynowe galaretki, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy ubitą wcześniej śmietanę i mieszamy do połączenia się składników,
- na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm układamy biszkopty,
- na biszkopty delikatnie wylewamy gęstniejącą masę serową, (gdyby zdarzyło się że któryś biszkopt zacznie wypływać do góry lekko dociskamy go do dna blaszki), następnie odstawiamy do całkowitego stężenia,
- w 600 ml gorącej wody rozpuszczamy przeźroczyste galaretki i odstawiamy do przestygnięcia,
- na zastygłą masę serową wykładamy połówki owoców odsączone wcześniej z syropu,
- wystudzoną galaretkę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i wstawiamy na całą noc do lodówki,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia