Ciasto Jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone to bardzo lekkie, i efektowne ciasto bez pieczenia w stylu sernika na zimno. Nie jest za słodkie, szybkie w przygotowaniu idealne na różne okazje. Na gościach i domownikach robi duże wrażenie :).

Składniki:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki przeźroczyste
  • morele lub brzoskwinie w syropie
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 gram podłużnych biszkoptów

Przygotowanie:

  • galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia,
  • śmietanę ubijamy na sztywno,
  • do miski przekładamy twaróg, miksujemy go z cukrem pudrem, następnie cały czas miksując dodajemy wystudzone ale nie tężejące cytrynowe galaretki, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy ubitą wcześniej śmietanę i mieszamy do połączenia się składników,
  • na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm układamy biszkopty,
  • na biszkopty delikatnie wylewamy gęstniejącą masę serową, (gdyby zdarzyło się że któryś biszkopt zacznie wypływać do góry lekko dociskamy go do dna blaszki), następnie odstawiamy do całkowitego stężenia,
  • w 600 ml gorącej wody rozpuszczamy przeźroczyste galaretki i odstawiamy do przestygnięcia,
  • na zastygłą masę serową wykładamy połówki owoców odsączone wcześniej z syropu,
  • wystudzoną galaretkę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i wstawiamy na całą noc do lodówki,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *