Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym, warzywami i sosem beszamelowym to fajny pomysł na bardzo smaczny i syty obiad dla całej rodziny. U mnie wymyślony spontanicznie przy czyszczeniu lodówki i zamrażalnika z zapasów :). Zapiekanka bardzo nam smakowała i na pewno będziemy ją robić w różnych innych wariantach. :).

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 gram ryżu, u mnie 2 torebki
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnie, u mnie włoskie
  • 700 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki masła 50 gram
  • ok 200 gram sera żółtego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu,
  • warzywa na patelnie przesmażamy wraz z dołączoną do nich przyprawą aż będą gotowe,
  • na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone, smażymy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, po usmażeniu ściągamy z gazu,
  • ugotowany i odcedzony ryż mieszamy z warzywami z patelni,
  • ser trzemy na tarce o grubych oczkach,
  • w rondlu/garnku rozpuszczamy masło, mieszając dodajemy mąkę, gdy masło ładnie się połączy z mąką cały czas mieszając aby się nam nie przypaliło wlewamy ciepłe mleko, mieszamy i zagotowujemy, ściągamy z gazu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką, wbiajmy jajko, dokładanie mieszamy, następnie dodajemy połowę startego sera i dalej mieszamy aż ładnie się rozpuści i sos będzie jednolity,
  • po dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy trochę sosu beszamelowego i wykładamy połowę ryżu z warzywami, na ryż wykładamy połowę usmażonego mięsa, po mięsie rozprowadzamy połowę sosu beszamelowego, następnie wykładamy pozostały ryż, mięso i sos,
  • wierzch zapiekanki posypujemy pozostałym serem,
  • gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok 45-60 min do momentu aż ładnie się zapiecze,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *