Wafle a’la Knoppers w smaku bardzo przypominają znane nam batoniki :). Całość komponuje się wyśmienicie, biała masa z mlekiem w proszku i masa czekoladowa z orzechami laskowymi. Przepis znalazłam w internecie, od dziś to moje ulubione wafle!!!.. 🙂 Rozkosz dla podniebienia, idealne dla miłośników orzechów i czekolady .
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 3 płaty wafli tortowych kwadratowych 26×26 cm
- 200 gram mleka w proszku
- 150 gram orzechów laskowych
- 250 gram margaryny lub masla
- 125 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 150 gram nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
- 150 gram czekolady mlecznej
- 5 łyżek mleka do polewy
- folia spożywcza do owinięcia wafla,
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- orzechy laskowe wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy je ok 10-15 min aż skórka z orzechów popęka i ściemnieje. uprażone orzechy odstawiamy do przestygnięcia, po tym czasie orzechy rozcieramy w dłoniach aby pozbyć się z nich skórki, następnie mielimy/rozdrabniamy w blenderze na drobne kawałki ale nie na miazgę!,
- w podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier następnie odstawiamy do ostygnięcia,
- przygotowanie białej masy: w misce miksujemy na puch 125 gram masła lub margaryny, dodajemy wystudzone mleko i mleko w proszku, miksujemy aż powstanie jednolita, gęsta masa,
- przygotowanie masy czekoladowo-orzechowej: w misce miksujemy na puch 125 gram margaryny/masła z kakao, następnie dodajemy nutellę i 100 gram orzechów laskowych, miksujemy do połączenia się składników,
- na rozwiniętej folii spożywczej kładziemy pierwszy płat wafla, po nim rozprowadzamy i rozsmarowujemy masę białą i przykrywamy lekko dociskając drugim płatem wafla,
- na drugim płacie rozsmarowujemy masę czekoladowo-orzechową, przykrywamy ostatnim płatem wafla, lekko dociskamy,
- szpatułką lub nożem obcieramy i dociskamy masę która wyszła nam poza wafle, następnie wafla szczelnie z każdej strony owijamy folią spożywczą, odstawiamy do lodówki na całą noc i dociskamy/obciążamy czymś po całości wafla np deską do krojenia, ( moja deska nie mieściła się na półce w lodówce więc wafla dociskałam na stole ok 4h a następnie wstawiłam na całą noc do lodówki 🙂 )
- na drugi dzień wyciągamy wafla i rozwijamy z folii, czekoladę rozkruszamy i przekładamy do miseczki, dodajemy mleko i wstawiamy do mikrofali, rozpuszczoną, wymieszaną czekoladę rozprowadzamy po waflu i posypujemy pozostałymi orzeszkami,
- wafla przekładamy do lodówki jeszcze na ok 2 h aż polewa ładnie zastygnie :),
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Prawdziwy smak dzieciństwa!
są najlepsze <3 🙂
A wafle nie zrobią się gumowate od tej masy?
nie są chrupiace gdyż łapią wilgoć od masy. Jednak całościowo w smaku sa przepyszne 🙂