Bitki z piersi kurczaka w sosie własnym

Bitki z piersi kurczaka w sosie własnym to delikatne, mięciutkie mięsko w pysznym kremowym sosie. Proste i smaczne danie obiadowe. Najlepiej smakuje podane z kaszą i lekką surówką :).

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • ok 130-150 ml śmietany kwaśnej 12 lub 18%
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem,
  • cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę,
  • kotlety oprószamy z obu stron solą, pieprzem i papryką, następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na patelni z obydwu stron na rumiano,
  • obsmażone mięso przekładamy do garnka, dodajemy liscie laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą tylko tyle aby przykryło mięso, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu,
  • na pozostałym oleju ze smażenia kurczaka podsmażamy cebulkę wraz z czosnkiem, później dodajemy do mięsa,
  • bitki gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło do momentu aż mięsko nam zmięknie,
  • do miski przekładamy śmietanę, dolewamy 1-2 łyżek wazowych gorącego wywaru z bitek i mieszamy a następnie wlewamy do sosu, mieszamy i zagotowujemy, ( możemy śmietanę wymieszać z mąką w zależności jaką gęstość sosu chcemy uzyskać :),
  • gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *