Wafle a’la Knoppers

Wafle a’la Knoppers w smaku bardzo przypominają znane nam batoniki :). Całość komponuje się wyśmienicie, biała masa z mlekiem w proszku i masa czekoladowa z orzechami laskowymi. Przepis znalazłam w internecie, od dziś to moje ulubione wafle!!!.. 🙂 Rozkosz dla podniebienia, idealne dla miłośników orzechów i czekolady .

Składniki:

  • 3 płaty wafli tortowych kwadratowych 26×26 cm
  • 200 gram mleka w proszku
  • 150 gram orzechów laskowych
  • 250 gram margaryny lub masla
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 150 gram nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
  • 150 gram czekolady mlecznej
  • 5 łyżek mleka do polewy
  • folia spożywcza do owinięcia wafla,

Przygotowanie:

  • orzechy laskowe wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy je ok 10-15 min aż skórka z orzechów popęka i ściemnieje. uprażone orzechy odstawiamy do przestygnięcia, po tym czasie orzechy rozcieramy w dłoniach aby pozbyć się z nich skórki, następnie mielimy/rozdrabniamy w blenderze na drobne kawałki ale nie na miazgę!,
  • w podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier następnie odstawiamy do ostygnięcia,
  • przygotowanie białej masy: w misce miksujemy na puch 125 gram masła lub margaryny, dodajemy wystudzone mleko i mleko w proszku, miksujemy aż powstanie jednolita, gęsta masa,
  • przygotowanie masy czekoladowo-orzechowej: w misce miksujemy na puch 125 gram margaryny/masła z kakao, następnie dodajemy nutellę i 100 gram orzechów laskowych, miksujemy do połączenia się składników,
  • na rozwiniętej folii spożywczej kładziemy pierwszy płat wafla, po nim rozprowadzamy i rozsmarowujemy masę białą i przykrywamy lekko dociskając drugim płatem wafla,
  • na drugim płacie rozsmarowujemy masę czekoladowo-orzechową, przykrywamy ostatnim płatem wafla, lekko dociskamy,
  • szpatułką lub nożem obcieramy i dociskamy masę która wyszła nam poza wafle, następnie wafla szczelnie z każdej strony owijamy folią spożywczą, odstawiamy do lodówki na całą noc i dociskamy/obciążamy czymś po całości wafla np deską do krojenia, ( moja deska nie mieściła się na półce w lodówce więc wafla dociskałam na stole ok 4h a następnie wstawiłam na całą noc do lodówki 🙂 )
  • na drugi dzień wyciągamy wafla i rozwijamy z folii, czekoladę rozkruszamy i przekładamy do miseczki, dodajemy mleko i wstawiamy do mikrofali, rozpuszczoną, wymieszaną czekoladę rozprowadzamy po waflu i posypujemy pozostałymi orzeszkami,
  • wafla przekładamy do lodówki jeszcze na ok 2 h aż polewa ładnie zastygnie :),

Zdjęcia

2 Comments on “Wafle a’la Knoppers”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *