Warstwowa Sałatka biesiadna

Pyszna warstwowa sałatka z ryżem, szynką, jajkami i innymi dobrociami :). Prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako imprezowa przystawka lub efektowna przekąska na świątecznym stole.

Składniki:

  • 100 gram białego ryżu, 1 torebka
  • ok 200 gram szynki w kawałku
  • 5 średnich jajek M
  • puszka kukurydzy
  • pęczek szczypiorku
  • 1 ogórek świeży szklarniowy
  • 4 większe ogórki konserwowe
  • 4-5 łyżek majonezu
  • ketchup
  • sól, sól ziołowa, pieprz

Przygotowanie:

  • ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu,
  • jajka gotujemy na twardo, następnie łupimy i siekamy na mniejsze kawałki ,
  • ogórek świeży pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę,
  • szynkę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę,
  • składanie sałatki: na dnie większej miski rozprowadzamy ryż, po ryżu rozsmarowujemy 2 łyżki majonezu, następnie układamy szynkę, kolejno ogórek świeży i konserwowy, na warstwę ogórków wykładamy jajka, po jajkach rozsmarowujemy 2-3 łyżki majonezu,
  • oprószamy solą ziołową i wykładamy wcześniej odcedzoną kukurydzę z puszki, po kukurydzy smarujemy warstwę ketchupu, na koniec wierzch sałatki posypujemy posiekanym szczypiorkiem,
  • gotową sałatkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby składniki przeszły swoim smakiem,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *