Pyszna warstwowa sałatka z ryżem, szynką, jajkami i innymi dobrociami :). Prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako imprezowa przystawka lub efektowna przekąska na świątecznym stole.
Składniki:
- 100 gram białego ryżu, 1 torebka
- ok 200 gram szynki w kawałku
- 5 średnich jajek M
- puszka kukurydzy
- pęczek szczypiorku
- 1 ogórek świeży szklarniowy
- 4 większe ogórki konserwowe
- 4-5 łyżek majonezu
- ketchup
- sól, sól ziołowa, pieprz
Przygotowanie:
- ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu,
- jajka gotujemy na twardo, następnie łupimy i siekamy na mniejsze kawałki ,
- ogórek świeży pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę,
- szynkę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę,
- składanie sałatki: na dnie większej miski rozprowadzamy ryż, po ryżu rozsmarowujemy 2 łyżki majonezu, następnie układamy szynkę, kolejno ogórek świeży i konserwowy, na warstwę ogórków wykładamy jajka, po jajkach rozsmarowujemy 2-3 łyżki majonezu,
- oprószamy solą ziołową i wykładamy wcześniej odcedzoną kukurydzę z puszki, po kukurydzy smarujemy warstwę ketchupu, na koniec wierzch sałatki posypujemy posiekanym szczypiorkiem,
- gotową sałatkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby składniki przeszły swoim smakiem,
Zdjęcia