Drożdżowe bułeczki maślane na słodko

Drożdżowe bułeczki maślane na słodko

Proste i pyszne maślane bułeczki drożdżowe smakują wyśmienicie same w sobie jak i również posmarowane masłem, nutellą czy dżemem :). Świetne na śniadanie, kolację czy słodką przekąskę.

Składniki na rozczyn:

  • 30 gram świeżych drożdży,
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru

Pozostałe składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej, ja użyłam tortowej
  • 100 gram masła/margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Przygotowanie rozczynu: do miski wkruszamy drożdże, wsypujemy cuekier i mąkę, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10-15 min do wyrośnięcia,
  • do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, wlewamy rozpuszczone i lekko przestygnięte masło/margarynę, wbijamy 2 jajka, wlewamy mleko i rozczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto, w razie potrzemy możemy dosypać trochę mąki lub dodać ciepłego mleka,
  • ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne, następnie przekładamy do miski na dnie lekko podsypanej mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia,
  • wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na blat/stolnicę lekko obsypaną mąką. Robimy z ciasta wałek i dzielimy na ok 16 części z których formujemy bułeczki,
  • bułeczki przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15 min aż trochę podrosną,
  • wyrośnięte bułeczki nacinamy nożem i smarujemy rozmąconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 min do momentu aż ładnie się zarumienią,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *