Makaron z szynką szwarcwaldzką w stylu włoskim

Makaron z szynką szwarcwaldzką to szybki i smaczny obiad lub kolacja w 15 min. Idealny dla miłośników pasty i dań w stylu włoskim. Pyszny posiłek dla zabieganych jak i leniuchów 🙂

Składniki:

  • 300 gram ulubionego makaronu, u mnie penne
  • opakowanie 100 gram szynki szwarcwaldzkiej możemy zamienić na szynkę prosciutto,
  • 50 gram masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor lub parę pomidorków koktajlowych
  • duża garść rukoli
  • oliwa z oliwek u mnie ok 1/3 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • ser grana padano

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w kostkę, szynkę w paski, pomidora na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę,
  • makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu,
  • na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę, gdy cebulka się zeszkli wrzucamy szynkę, gdy szynka ładnie się podsmaży dodajemy pomidory i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy mieszając 1-2 minuty następnie dodajemy gorący odcedzony makaron, ( nie przelewamy go zimną wodą), podlewamy oliwą,
  • makaron ściągamy z gazu, mieszamy aby ładnie połączył się ze składnikami, dodajemy rukolę, tarty ser grana padano,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *