Makaron z szynką szwarcwaldzką w stylu włoskim

Makaron z szynką szwarcwaldzką to szybki i smaczny obiad lub kolacja w 15 min. Idealny dla miłośników pasty i dań w stylu włoskim. Pyszny posiłek dla zabieganych jak i leniuchów 🙂

Składniki:

  • 300 gram ulubionego makaronu, u mnie penne
  • opakowanie 100 gram szynki szwarcwaldzkiej możemy zamienić na szynkę prosciutto,
  • 50 gram masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor lub parę pomidorków koktajlowych
  • duża garść rukoli
  • oliwa z oliwek u mnie ok 1/3 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • ser grana padano

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w kostkę, szynkę w paski, pomidora na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę,
  • makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu,
  • na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę, gdy cebulka się zeszkli wrzucamy szynkę, gdy szynka ładnie się podsmaży dodajemy pomidory i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy mieszając 1-2 minuty następnie dodajemy gorący odcedzony makaron, ( nie przelewamy go zimną wodą), podlewamy oliwą,
  • makaron ściągamy z gazu, mieszamy aby ładnie połączył się ze składnikami, dodajemy rukolę, tarty ser grana padano,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *