Drożdżowe cynamonki to przepyszna drożdżówka którą możemy kroić lub rwać :). Smakuje wyśmienicie, w mig znika ze stołu :). U mnie polana prostym lukrem jogurtowym skradła serca domowników 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto:
- 500 gram maki pszennej
- 45 gram świeżych drożdży
- 50 gram cukru + 1 łyżeczka
- 60 gram masła
- 1 jajko
- 250 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
Pozostałe składniki:
- 2 czubate łyżki roztopionego masła
- 3-4 łyżki cukru
- ok 3 łyżeczki cynamonu u zależności jaki intensywny smak cynamonu chcemy uzyskać :),
- ok 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego również w zależności od konsystencji lukru jaką chcemy uzyskać :),
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- przygotowanie rozczynu: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15-20 min aż drożdże podrosną,
- do dużej miski przesypujemy mąkę i cukier, wlewamy rozczyn drożdży, rozpuszczone i przestudzone masło, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, wlewamy pozostałe ciepłe mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki lub ciepłego mleka. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne,
- wyrobione ciasto przekładamy do miski na dnie delikatnie oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,
- w między czasie do miseczki wsypujemy 3-4 łyżki cukru oraz cynamon i mieszamy, 2 czubate łyżki masła rozpuszczamy,
- wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy w misce a następnie przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 mm, rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem,
- ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu w rulon i kroimy na kawałki o grubości 3-4 cm, następnie układamy je w blaszce do pieczenia o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia,
- cynamonki wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni ( góra-dół) i pieczemy ok 30 min do momentu aż ładnie się zarumieni, upieczone cynamonki odstawiamy do przestygnięcia,
- przygotowaniu lukru jogurtowego: do cukru pudru dodajemy jogurt naturalny i mieszamy do połączenia się składników, możemy dodać więcej jogurtu lub cukru w zależności jaką konsystencje lukru chcemy uzyskać :).
- lukier rozprowadzamy po cynamonkach i odstawiamy do zastygnięcia ,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
A jaka proporcja w przypadku drożdży suchych?
Pozdrawiam 🙂
Na opakowaniu suchych drożdży powinna mieć Pani przelicznik na świeże. 🙂
Ja chcialaby PaniKasiu podziekowac za te cynamonki
One sa prze boskie ,łatwe w wykonaniu moi ludzie je uwielbiaja
A od siebie dodalam pokruszone orzechy wloskie przed zawijaniem ,😉