Drożdżowe cynamonki

Drożdżowe cynamonki to przepyszna drożdżówka którą możemy kroić lub rwać :). Smakuje wyśmienicie, w mig znika ze stołu :). U mnie polana prostym lukrem jogurtowym skradła serca domowników 🙂

Składniki na ciasto:

  • 500 gram maki pszennej
  • 45 gram świeżych drożdży
  • 50 gram cukru + 1 łyżeczka
  • 60 gram masła
  • 1 jajko
  • 250 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • 2 czubate łyżki roztopionego masła
  • 3-4 łyżki cukru
  • ok 3 łyżeczki cynamonu u zależności jaki intensywny smak cynamonu chcemy uzyskać :),
  • ok 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego również w zależności od konsystencji lukru jaką chcemy uzyskać :),

Przygotowanie:

  • przygotowanie rozczynu: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15-20 min aż drożdże podrosną,
  • do dużej miski przesypujemy mąkę i cukier, wlewamy rozczyn drożdży, rozpuszczone i przestudzone masło, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, wlewamy pozostałe ciepłe mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki lub ciepłego mleka. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne,
  • wyrobione ciasto przekładamy do miski na dnie delikatnie oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,
  • w między czasie do miseczki wsypujemy 3-4 łyżki cukru oraz cynamon i mieszamy, 2 czubate łyżki masła rozpuszczamy,
  • wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy w misce a następnie przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 mm, rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem,
  • ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu w rulon i kroimy na kawałki o grubości 3-4 cm, następnie układamy je w blaszce do pieczenia o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia,
  • cynamonki wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni ( góra-dół) i pieczemy ok 30 min do momentu aż ładnie się zarumieni, upieczone cynamonki odstawiamy do przestygnięcia,
  • przygotowaniu lukru jogurtowego: do cukru pudru dodajemy jogurt naturalny i mieszamy do połączenia się składników, możemy dodać więcej jogurtu lub cukru w zależności jaką konsystencje lukru chcemy uzyskać :).
  • lukier rozprowadzamy po cynamonkach i odstawiamy do zastygnięcia ,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *