Filety rybne w ziołowej panierce

Filety rybne w ziołowej panierce to smaczna odmiana od tradycyjnej smażonej ryby :). Świetny pomysł na prosty obiad. U mnie były podane w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • 3 duże filety rybne u mnie akurat opakowanie kostki z mintaja
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie sok z cytryny

Przygotowanie:

  • rybę rozmrażamy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki,
  • gotowe filety oprószamy solą i pieprzem, możemy skropić sokiem z cytryny,
  • do miski/pojemnika przesypujemy bułkę tartą, wsypujemy zioła i mieszamy,
  • rybę obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w ziołowej panierce,
  • opanierowane filety smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obydwu stron,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *