Sernik z mascarpone i musem brzoskwiniowym

Sernik z mascarpone i musem brzoskwiniowym to przepyszne ciasto na herbatnikowo-maślanym spodzie. Delikatny i orzeźwiający w smaku dzięki połączeniu kremowego serka mascarpone i kwaskowatego jogurtu greckiego. Przepis znalazłam w internecie, wypróbowałam i zagości w moim menu na stałe 🙂

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 500 gram serka mascarpone
  • 800 gram gęstego jogurtu greckiego, u mnie dwa kubki po 400 gram
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 gram czekoladowych herbatników
  • 80 gram masła
  • 400 gram brzoskwiń z puszki
  • 200 ml syropu z puszki z brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 6 łyżeczek żelatyny

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • herbatniki rozdrabniamy w blenderze i przesypujemy do miski, następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i ubijamy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy,
  • do miski przekładamy mascarpone, dodajemy cukier puder i miksujemy aż składniki się połączą, następnie dodajemy jogurt grecki i dalej miksujemy aż powstanie jednolita masa,
  • żelatynę przesypujemy do szklanki/miseczki, zalewamy 3-4 łyżkami gorącej wody, mieszamy i odstawiamy chwilę aż spęcznieje. Gdy żelatyna spęcznieje podgrzewamy ją kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub przygrzewamy na gazie do momentu aż będzie płynnej konsystencji. Musimy uważać aby jej nie zagotować!,
  • do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę lub dwie masy serowej aby ją zahartować, mieszamy i przelewamy do masy, miksujemy aż składniki się połączą, ( gdyby zdarzyło się że po dodaniu masy do żelatyny zrobiły nam się ” farfocle” wtedy ponownie podgrzewamy ją aby rozpuściła i się i powtarzamy proces :))
  • masę serową przelewamy i rozprowadzamy w tortownicy, wstawiamy do lodówki do stężenia,
  • brzoskwinie blendujemy, mieszamy z syropem. Przelewamy do garnka/rondelka i przygrzewamy. Gdy mus się zagotuje wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do przestygnięcia,
  • gdy masa serowa zastygnie wylewamy na nią wystudzony i lekko tężejący mus brzoskwiniowy,
  • gotowy sernik wstawiamy na całą noc do lodówki,

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

4 Comments on “Sernik z mascarpone i musem brzoskwiniowym”

  1. Szkoda, że nie było informacji, że żelatyna przed dodaniem do reszty musi być zimna… niestety nie miałam szybciej doświadczenia z żelatyna także wszystko mi się zważyło i cała masa do wyrzucenia.

    1. Jest informacja o tym że trzeba po podgrzaniu dodać 1-2 łyżki masy do żelatyny i wymieszać aby ją zahartować. Jeśli zdarzy się nam że masa się zważy wtedy wystarczy przygrzać ją nad garnkiem z wodą i mieszać aby grudki się rozpuściły i całośc się połączyła. Nie trzeba wyrzucać masy!. Proszę wiecej tego nie robić. Szkoda towaru :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *