Sernik z mascarpone i musem brzoskwiniowym

Sernik z mascarpone i musem brzoskwiniowym

Sernik z mascarpone i musem brzoskwiniowym to przepyszne ciasto na herbatnikowo-maślanym spodzie. Delikatny i orzeźwiający w smaku dzięki połączeniu kremowego serka mascarpone i kwaskowatego jogurtu greckiego. Przepis znalazłam w internecie, wypróbowałam i zagości w moim menu na stałe 🙂

Składniki:

  • 500 gram serka mascarpone
  • 800 gram gęstego jogurtu greckiego, u mnie dwa kubki po 400 gram
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 gram czekoladowych herbatników
  • 80 gram masła
  • 400 gram brzoskwiń z puszki
  • 200 ml syropu z puszki z brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 6 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie:

  • herbatniki rozdrabniamy w blenderze i przesypujemy do miski, następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i ubijamy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy,
  • do miski przekładamy mascarpone, dodajemy cukier puder i miksujemy aż składniki się połączą, następnie dodajemy jogurt grecki i dalej miksujemy aż powstanie jednolita masa,
  • żelatynę przesypujemy do szklanki/miseczki, zalewamy 3-4 łyżkami gorącej wody, mieszamy i odstawiamy chwilę aż spęcznieje. Gdy żelatyna spęcznieje podgrzewamy ją kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub przygrzewamy na gazie do momentu aż będzie płynnej konsystencji. Musimy uważać aby jej nie zagotować!,
  • do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę lub dwie masy serowej aby ją zahartować, mieszamy i przelewamy do masy, miksujemy aż składniki się połączą, ( gdyby zdarzyło się że po dodaniu masy do żelatyny zrobiły nam się ” farfocle” wtedy ponownie podgrzewamy ją aby rozpuściła i się i powtarzamy proces :))
  • masę serową przelewamy i rozprowadzamy w tortownicy, wstawiamy do lodówki do stężenia,
  • brzoskwinie blendujemy, mieszamy z syropem. Przelewamy do garnka/rondelka i przygrzewamy. Gdy mus się zagotuje wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do przestygnięcia,
  • gdy masa serowa zastygnie wylewamy na nią wystudzony i lekko tężejący mus brzoskwiniowy,
  • gotowy sernik wstawiamy na całą noc do lodówki,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *